Donnerstag, 21. Februar 2013

Folyékony (kenő) szappan készítése kálilúggal

Ezt a receptet egyszer 5% super fat szerint készítettem és gőzfürdő fölött, 4 órán keresztül. Ez nem lett teljesen átlátszó és jóval keményebb állagú lett, mint a második variáció, amit 0 % super fat-tel készítettem, sütőben, 3 órán keresztül, 145 gr KOH-val. A víz mennyisége ugyanaz.

Mindkét variációt kipróbáltam és finom sampont, tusfürdőt, folyékony szappant, mosogató szert, fogkrémet csináltam belőlük.
Utólag olvastam egy másik forrásban, hogy a repce olajtól lesz nem átlátszó a folyékony szappan. Talán van valakinek kedve kipróbálni és csak kókusszal, napraforgó olajjal és ricinussal elkészíteni. (nekem, most egy időre van elég kenő szappanom) Kíváncsi lennék az eredményre. Persze ebben az esetben újra kell kalkulálni a receptet!
Hozzávalók
  • 250 gr. kókusz zsír
  • 250 gr. repce olaj
  • 150 gr. napraforgó olaj
  • 50 gr. ricinus
  • 266 gr. desztillált víz
  • 137.8 gr. KOH (kálilúg)
Folyékony (kenő) szappan készítése kálilúggal
Elkészítés

Kimérjük az olajokat, a kókusz zsírt és óvatosan megolvasztjuk a kimért kálilúgot óvatosan beleöntjük a desztillált vízbe. Vigyázat, mert sokkal maróbb, mint az NaOH A kálilúgos folyadékot beleöntjük az olajkeverékünkbe, itt nem fontos a lehűtés, mint a szappan öntésnél. A botmixerrel összekeverjük. Sokkal nehezebben áll össze a massza, mint a rendes szappannál, de keverjük szorgalmasan, közben kis szüneteket tartva, nehogy kilehelje a lelkét a botmixerünk. Amint pudingos állagot ért el, kezdjük el takarék lángon melegíteni. Ne ijedjünk meg, ha szétesik a massza és kiválik a zsír, (nálam is előfordult) keverjük megint egy kicsit a botmixerrel. Ne hevítsük túl a masszát. Amint kicsit keményebb lesz a massza tegyük be a sütőbe és 100 fokon 3 óráig hagyjuk bent, néha keverjük meg. kb. 3 óra után jól átgélesedett a szappan massza. Aki inkább gőzfürdőn szeretné elkészíteni, úgy is megteheti. Akkor is 4 óráig kell a szappanmasszát melegíteni. Amikor 4 óra után teljesen átlátszóvá válik, akkor kész a kenő szappan alap massza. Most már lehet hígítani. 200 gr szappanmassza 350 gr. forralt víz sokáig tart, amíg feloldódik a vízben a szappanmassza. A legegyszerűbb, ha hagyjuk egy éjszaka állni. Ezután illatosíthatjuk, ízlés szerint illóolajjal aki akarja egy pici ételfestéket is tehet bele (vagy természetes festéket, mint pl. céklaport, spirulina port stb.) a PH-t citromlével tudjuk beállítani, ezt mindenki saját ízlése szerint tegye. Aki sűríteni szeretné, megteheti xanthannal. A száraz bőrűek tehetnek bele olajat, és lecitint is. nem csak kitűnő kézmosó folyékony szappant kapunk, hanem sampont és mosogatószert is tudunk belőle előállítani. A megmaradt szappanmasszát műanyag, vagy üveg tartóba tegyük, sokáig eláll és bármikor újra használhatjuk. 
Ajánlom a YouTube-on ezt a filmet:http://www.youtube.com/watch?v=bP5VN4CXivg Nekem sokat segített, hogy láttam is, ahogy készül a folyékony szappan.

Keine Kommentare: